10-08-2017 Jongerenkamp in Laekerveld  

  Vier meisjes die niet met de tent op kamp trokken, maar een week lang op jongerenkamp samen wilden zijn met mensen met een beperking in Woonvorm Laekerveld.

Dat verdient een dikke pluim!

Ilse (20, uit Alken): "Dit is een jongerenkamp van Joka in een zorgvoorziening. Ik koos hiervoor om ervaring op te doen voor mijn opleiding als ergotherapeute. We stelden op voorhand een kampprogramma samen met allerlei leuke activiteiten, zoals naar de knuffelboer gaan in Peer, DJ-spelen, knutselen of gewoon ergens een ijsje gaan eten."

Dagmar (20, uit Kermt): "We krijgen hier veel terug van de gasten. Toen ik iemand een kop koffie bracht, kreeg ik dadelijk een knuffel."

Coco (16, uit Tilburg): "Ik wil na school een jaar vrijwilligerswerk doen om te kijken wat me echt ligt. Dit valt alvast reuze goed mee."

Klaartje (18, uit Spalbeek): "We hebben hier een echt kampgevoel. We slapen in de vergaderzaal op luchtmatrassen. Ik leer hier ook van de mensen. Bijvoorbeeld hoe je met een rolstoel moet omgaan. We kunnen ons hier echt nuttig maken. Dat is een fijn gevoel."

(Jef Lingier)

03-07-2017 EEN GEZONDE GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM IN EEN GEZONDE ORGANISATIE  15 foto's

  Op dinsdag 9 mei 2017 werden de personeelsleden van Dienstencentrum ’t Klavertje verwacht aan de sporthal Lakerveld voor een leuke, leerzame dag. Tijdens de voormiddag dachten we, met zijn allen, na over de toekomst van Dienstencentrum ’t Klavertje. Hoe kunnen we op vlak van personeelsbeleid, zorgaanbod en organisatie verbeteren? Met daarbij steeds in het achterhoofd dat het gezond moet blijven voor lichaam, geest en het dienstencentrum.

Eerder werden er al wat enquêtes afgenomen bij het personeel. Deze peilingen hadden het doel enkele belangrijke punten naar voor te brengen. Uit deze onderwerpen maakten alle personeelsleden een selectie van onderwerpen die zeker besproken moesten worden tijdens de brainstormsessie. Verschillende groepjes dachten na over één bepaald onderwerp en zette concrete acties op papier. Met deze acties gaat nu de strategiegroep aan de slag. Elke leefgroep biedt minstens één afgevaardigde. Zij stellen samen een nieuwe strategiekaart op. Binnen deze strategiekaart worden de doelstellingen voor vijf jaar vastgelegd.

Na het vieren van onze mensen die 10 jaar en zelfs 25 jaar in dienst waren, werd het tijd voor een broodje en een drankje. Om daarna sportief aan de slag te gaan. Patsy en Wim staken een leuke wandel/zoektocht in elkaar met heel wat opdrachten.: los volgende droodles op, maak met je fototoestel een exacte kopie van volgende voorwerpen, fotografeer zoveel mogelijk dieren, maak de origineelste groepsfoto en sfeerfoto’s. Daarnaast spuwden we voor het verst een ijsblokje, lieten we onze creativiteit de vrije loop met klei, lieten we een hoepel vlotjes over onze lichamen schuiven, kropen we door een spinnenweb en deden we de polonaise met ballonnen. Er werd goed gelachen en gekeuveld.

Na het tellen van de scores werd het winnende team in de bloemetjes gezet. Ook de vrijwilligers werden bedankt voor hun inzet tijdens de tocht. De dag werd afgesloten met een babbel en een attentie. Met een shoppingtas, drinkbus en bloemetje keerden alle personeelsleden tevreden weer naar huis.

 

03-07-2017 @WORK: WERKPLAATS AAN HET WOORD  

  Eind 2015 hadden wij een aangenaam gesprek met Greet Vanbilsen, jobcoach bij @work, dienst begeleid werken. Greet vertelde ons meer over begeleid werken en de mogelijkheid om iemand met een beperking kansen te geven in ons bedrijf, Engels Logistics.

Engels Logistics is een bedrijf dat gelegen is op het industrieterrein Ravenshout in Beringen – Paal. De Engels Group levert producten in dienst van logistiek en een beter milieu, met een sterke nadruk op duurzaamheid. Ons assortiment geeft antwoord op alle vragen naar bakken uit kunststof of staal.

Op 18 oktober 2016 startte Alexandra als begeleid werker vanuit dienstencentrum ’t Klavertje. Zij is een grote meerwaarde voor ons. Zij scant documenten en klasseert deze. In de namiddag maakt ze onderstellen in het magazijn (foto). Dit zijn taken waar andere collega’s geen tijd voor hebben en die daardoor vaak blijven liggen. Doordat Alexandra bij ons werkt zijn al de documenten gescand en hebben we een stock van onderstellen. Een absolute winst voor ons! Door haar autisme werkt Alexandra zeer correct en maakt ze geen fouten. Ze heeft oog voor detail.

Bij de start van haar tewerkstelling waren de collega’s voorzichtig in het contact met Alexandra. Nu zorgen ze dat het materiaal klaar staat, gaan ze helpen en kan Alexandra aan iedereen iets vragen. Ze is een collega waar ze zich over ontfermen. Ook de ondersteuning van de jobcoach was een meerwaarde. Hierdoor weten we als bedrijf hoe we kunnen reageren, hoe we best communiceren met Alexandra en op welke manier we de opdrachten geven. Soms is het wat zoeken voor ons, zeker tijdens onze verbouwingen. Maar de jobcoach helpt ons op weg.

Voor ons bedrijf, Engels Logistics, is Alexandra een surplus.

Valerie Bruyninckx & Dominique Janssen

03-07-2017 EN HET GAAT VOORUIT…  15 foto's

  Met plezier verwijzen we naar het jaarverslag 2016 dat je via deze link kan raadplegen:
http://www.stijn.be/index.php?LOC=KLA&PAG=docu&X=0
Naast boeiende artikels over o.a. het 25-jarig bestaan van ’t Klavertje, vind je er ook enkele cijfergegevens. In 2016 hebben we de kaap van 100 zorggebruikers overschreden, om correct te zijn, 102! En de vragen blijven komen. We hebben dit jaar al twee bijkomende bewoners verwelkomd. Er hebben nog een vijftal zorggebruikers te kennen gegeven graag in ’t Klavertje te willen komen wonen, maar waar we op dit moment geen ruimte voor hebben.

Boven het bouwproject van het dagcentrum De Piste, zijn er vier studio’s voorzien. Deze zijn meer dan welkom, maar nog niet voldoende. We denken dan ook heel hard na, hoe we bijkomende woon- en ondersteuningsgelegenheden kunnen creëren. Op het moment dat De Piste opent, zal ook Laekerveld beschikken over een studio voor kortverblijf of ook wel zorghotel genoemd. Hiermee komen we tegemoet aan de stijgende vragen naar kortdurende opvang. Een ideale oplossing voor zorggebruikers die er graag eens tussen uit zijn, of voor families die eens op vakantie willen…

We willen langs deze weg dan ook de 102 zorggebruikers en hun families van harte bedanken voor het vertrouwen in ’t Klavertje!

 

20-06-2017 GEERT, SPORTMAN VAN HET JAAR  10 foto's

  Naar jaarlijkse gewoonte huldigt de gemeente Houthalen-Helchteren alle sportlaureaten tijdens the Night of the Champs. Alle gehuldigden kregen een medaille en een handdoek cadeau voor hun inzet. Een stemronde zorgde ervoor dat er voor drie categorieën: nieuwkomend talent, beste club en sportman van het jaar enkele genomineerden naar voorkwamen.

Geert Smeets, bewoner van Laekerveld 2, werd genomineerd voor zijn prestaties in het G-karate in de categorie sportman van het jaar. En wat niemand voor mogelijk hield.. het publiek koos voor Geert.
Geert haalde het van paralympisch zwemmer Yannick Vandeput en haalde zo de mooie titel van sportman van het jaar binnen.

Dikke proficiat Geert en doe zo verder !!

 

© vzw Stijn - 2017