Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Nieuws

Getest en goedgekeurd: 3D-geprinte bekers

Een drinkbeker met een neusuitsparing? De eerste prototypes van de 3D-geprinte bekers zien er veelbelovend uit.

Sint-Oda werkt samen met hogeschool Thomas More aan een project waarbij de mogelijkheden van 3D-printen worden uitgetest. Ook Sint-Gerardus ging mee aan boord. Eerste doel? Een drinkbeker printen die niet in de handel verkrijgbaar is omdat die aan een specifieke combinatie van voorwaarden moet voldoen. De beker moet:

  • gemaakt zijn van voedselveilig plastic
  • een neusuitsparing hebben en een tulpvormige rand voor een betere lipsluiting
  • bovenaan buigzaam zijn
  • handvaten hebben en een verzwaarde bodem tegen omvallen
  • in verschillende maten beschikbaar zijn, voor peuters tot volwassenen.

Tot nu werden neusuitsparingen uit bestaande bekers gesneden, zoals je op de foto links ziet. Dit is binnenkort niet meer nodig. Op de foto rechts zie je immers dat het door de hogeschool geprinte exemplaar al een mooi prototype is van wat gevraagd werd. Het ontwerp is van voedselveilig plastic, heeft een opening voor de neus en een tulpvormige rand.
Handvaten, een verzwaarde bodem en het printen in verschillende maten, voor peuters tot volwassenen, zijn uitdagingen voor de toekomst. 

We willen een drinkbeker ontwerpen die voedselveilig is, een opening voor de neus heeft en een tulpvormige rand


De dienst aanpassingen en hulpmiddelen van Sint-Gerardus beschikt inmiddels over een eigen 3D-printer en werkt het project verder uit. Tegelijk zoeken ze samen met Sint-Oda naar interessante samenwerkingen met bedrijven. Zowel Sint-Gerardus als Sint-Oda hebben 3D-geprinte hulpmiddelen in huis die ze blijvend willen inzetten om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Meer info: Sint-Gerardus - dienst hulpmiddelen, dah@sintgerardus.be
Sint-Oda - Leen.Hulshagen@oda.stijn.be