Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Nieuws

Zorgdomotica verhoogt de zelfstandigheid

Dankzij zorgdomotica kunnen zorggebruikers van Hogerveld (Genk) meer dan ooit zelfstandig wonen.

Bij het opzetten van de nieuwe woonvorm 'Hogerveld' (Genk) heeft 't Klavertje zich verdiept in de technologiemarkt. Samen met Ria Steegen, expert technieken van Stijn vzw, ontdekte ze de mogelijkheden van zorgdomotica voor de zorgebruikers.

Zo kan de bediening van de verlichting, screens, tv, thermostaat, deurautomaten, parlofoon en elektronische apparaten via spraaktechnologie, smartphone of knopbediening. De zorggebruiker kan hier zelf keuzes in maken, afhankelijk van de wensen en vaardigheden. 

"Vernieuwend is dat de bediening nu ook geïntegreerd kan worden in innovatieve spraaksystemen zoals Siri of Google of via apps op de smartphone", vertelt René Roex, directeur 't Klavertje.

Door de grote interesse bij de bewoners ging 't Klavertje een samenwerking aan met Vigo. De bewoners van Hogerveld kunnen nu bijvoorbeeld de gemeenschappelijke deuren bedienen via een app op de smartphone of via een handzender.

De bijkomende hardware die hiervoor nodig is, komt van Niko: bestaande stopcontacten en schakelaars worden vervangen door geconnecteerde varianten. Het grote voordeel: bij een verhuis kunnen de interactieve modules gewoon mee verhuizen naar de nieuwe locatie. 

“Deze technologie zal zeker nog evolueren en met Stijn vzw volgen we dit graag mee op”, aldus Ria. 

Meer informatie: ria.steegen@cc.stijn.be.