Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Nieuws

Stijn vzw vraagt meer aandacht voor het zicht van mensen met een verstandelijke beperking

24/01/2023

Wat als je niet kan aangeven dat je niet goed ziet? Of wat als je je helemaal niet bewust bent van je visuele beperking? Het is helaas de dagelijkse realiteit voor duizenden kinderen en volwassenen met een ernstige of diepe verstandelijke beperking in Vlaanderen. Want zien, dat doen je niet enkel met je ogen, maar ook met je hersenen.
 
Met de sensibiliseringscampagne ‘Kijk je ook eens diep in mijn ogen’ wil zorgnetwerk Stijn vzw, in samenwerking met KU LeuvenUZ LeuvenCentrum Ganspoel VZW en met de steun van Koning Boudewijnstichting, bij mantelzorgers en zorgverleners alertheid creëren om het zicht van mensen met een matige tot (diep) ernstige verstandelijke beperking niet uit het oog te verliezen. Want vaak zijn de zorgen al zo groot, waardoor een goed zicht aan de aandacht ontsnapt.  

Naast het aanbieden van praktische opleidingen voor het zorgpersoneel, wil de campagne ook het bewustzijn verhogen bij collega-voorzieningen, thuisbegeleidingsdiensten, type 2 scholen, CLB’s, ouders, artsen- en oogartsenverenigingen, … door het aanbieden van een waardevolle folder en poster met enkele eenvoudige tips om visuele problemen tijdig op te sporen.

  • Tip 1 - Maak gebruik van de (gratis) observatielijst OLIVIA
    OLIVIA is een eenvoudige vragenlijst die je online (www.stijn.be/olivia) of op papier kan invullen. De lijst biedt, na het doorlopen van de vragen, een duidelijk overzicht van eventuele visuele beperkingen. Zo kan daarna meer gerichte hulp ingeroepen worden.
     
  • Tip 2 - Ga regelmatig langs bij de oogarts
    Oogonderzoek wordt best niet enkel zo jong mogelijk maar ook zo regelmatig mogelijk uitgevoerd omdat het gezichtsvermogen een leven lang evolueert. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen deze veranderingen vaak niet verwoorden. Het is dus belangrijk om hun zicht te blijven opvolgen.
     
  • Tip 3 - Laat een functionele visusobservatie uitvoeren
    Tijdens zo’n observatie worden de visuele problemen uitvoerig onderzocht. Het resultaat ervan laat toe om binnen de eigen leefomgeving de nodige concrete aanpassingen te doen om de kwaliteit van zorg en leven te verbeteren.

Ontdek HIER alle verdere info over de campagne, de praktijkverhalen van Warre, Dylan en Lena en nuttige doorverwijsadressen.

Vragen? Een (kosteloos, zolang de voorraad strekt) pakket met 1 poster en 5 flyers aanvragen?
Contacteer Leen Hulshagen & Ben Schouten
T 0473 53 71 54
visus@stijn.be