Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Nieuws

Ga jij samen met ons aan het hacken?

Zet mee de schouders onder vernieuwende zorg

07/10/2021 Limburg
Limburg is toch de perfecte groene en gemoedelijke provincie om zorgtoerisme letterlijk op de kaart te zetten. En hoe kunnen we als sociaal ondernemers en dienstencentra nog beter inspelen op de noden van onze 'gebruikers'. Daarover mogen 'hackers' zich op 16 november een hele dag buigen, op 17, 18 en 19 november wordt er dan gebrainstormd over apps en games die voor iedereen - maar vooral voor mensen met een beperking - uitdagend en handig zijn.

 

"Dit is de eerste zorg-hackathon, uit een reeks van drie. Georganiseerd door POM Limburg", verduidelijkt Frederik Horemans van BlueHealth Innovation Center. De zorg-hackathons bouwen verder op de allereerste hackathon die twee jaar geleden in Sint-Oda werd georganiseerd, met als thema ‘computerspelletjes op maat voor onze zorggebruikers’. 

En die was dan weer ontsproten uit de observatie van een papa van één van de kinderen in Sint-Oda die had gemerkt dat er helemaal geen apps op maat van zijn kind bestonden. Dat was destijds maar een woord om de creatievelingen van Sint-Oda en hogescholen PXL en LUCA aan het experimenteren te laten gaan.

Via deze hackathons ontstaan slimme oplossingen waar specialisten uit afzonderlijke disciplines misschien niet opkomen 

Nu gaat het nog breder en grootser. "Op onze hackathons brengen we mensen van allerlei disciplines samen om in teams aan zorg-gerelateerde uitdagingen te werken. Zo ontstaan slimme oplossingen waar specialisten uit elke afzonderlijke discipline misschien niet zouden opkomen. We kiezen specifiek voor de zorg, omdat deze sector veel interdisciplinaire uitdagingen heeft", benadrukt gedeputeerde Tom Vandeput, voorzitter van POM Limburg.
Dit jaar wordt er dus niet alleen gegamed, maar gaan knappe en veelzijdige geesten uit Limburg en omstreken aan het zoeken naar nog betere en vernieuwende zorg. Elke geïnteresseerde mag deelnemen, mits inschrijving. Ondernemer, student, onderzoeker, zorgkundige, familie,... Het kan allemaal, zelfs gratis. 

We gaan op zoek naar nieuwe concepten en gedreven sociaal ondernemerschap

"We gaan op zoek naar nieuwe concepten en gedreven, vernieuwend sociaal ondernemerschap", zegt Frederik Horemans. De deelnemers aan de hackathon krijgen een aantal vragen voorgelegd. Zoals: hoe kan het zorgtoerisme in deze provincie nog meer en verder uitgebouwd worden. En ook: wat voor kansen biedt het zogenaamde rugzakje - het persoonsvolgend budget - voor de sector. Toch zoveel meer mogelijkheden dan obstakels. In groepjes zullen teams er zich over buigen. 

Tom Vandeput: "Op het einde van de dag zal ieder team hun concept pitchen voor een geselecteerde jury die de winnaar zal kiezen." 
Op 17 november staan games en apps op de agenda. De studenten van PXL en LUCA gaan de dagen daarna verder aan het broeden op de beste ideeën in Sint-Oda. Organisaties binnen Stijn vzw zoals Sint-Gerardus en De Klimroos of externe centra zoals ’t Gielsbos leveren alvast concrete casussen aan, waarop de hackers kunnen voortbouwen. 
Deze eerste zorg-hackathon vindt plaats in Center Parcs, volgend jaar zijn er nog twee hackathons van POM Limburg rond mentale gezondheid en e-health.

Meer info: www.hack4health.be/limburg