Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Nieuws

Nieuwe directeur Kamiano: "Ik heb heel gedreven mensen ontmoet"

15/11/2021 Scherpenheuvel
“Met veel warmte en gedrevenheid ben ik mijn eerste week verwelkomd. Het is een team dat weet dat we voor uitdagingen staan, maar daar vooral ook enthousiast werk van wil maken”, blikt An Bartholomeeusen terug op haar eerste week als directeur van dienstencentrum Kamiano.

U bent via een verrassend traject bij Stijn vzw en Kamiano terechtgekomen?
“Ik kom inderdaad uit een heel andere wereld (lacht). Maar mijn kinderen zijn de rode draad door mijn levensverhaal. Het is via hen dat ik de overstap naar de sociale sector heb gemaakt. Ik werkte aanvankelijk als opticien, heel vaak op de baan met een collectie veiligheidsbrillen voor de bedrijfswereld. Maar dan zijn de kindjes – twee zonen Michiel en Brent – geboren. Het was heel moeilijk om zoveel van huis weg te zijn, ook omdat ze beiden een beperking hebben.”

Dus heeft u er resoluut voor gekozen om thuis te blijven?
“Dat was een bewuste keuze, ja. Ik kom uit een familie van zelfstandigen, werk is belangrijk voor mij. Ik ben zelfs op dertien jaar al vakantiewerk gaan doen bij een bakkerij. Maar ik wilde de eerste jaren thuis zijn voor de kinderen. Na enkele jaren hebben we dan een multifunctioneel centrum (MFC) gevonden en ben ik zelf terug naar de schoolbanken getrokken. Want ik wilde de producten achter me laten, ik wilde met mensen werken. En dus is het de opleiding maatschappelijke advisering geworden. Zo ben ik dan in het overheidsmanagement terechtgekomen, op de kabinetten in Brussel.”

Ik weet dat er me uitdagingen staan te wachten, maar dat maakt het net zo boeiend.

En nu is er Kamiano, u bent nu exact één week aan de slag als directeur?
“Ik kende Stijn vzw sowieso al, als lid van de raad van toezicht van ’t Klavertje. Ik voelde gewoon dat het een dynamische, ondernemende organisatie was, met gedreven medewerkers met één hoofddoel: hoe kunnen we het onze mensen nog aangenamer maken. Ik heb nog even bij Het Eepos gewerkt, maar de vacature bij Kamiano trok me meteen aan. Ik heb graag mensen met dezelfde passie en drive rond me heen. Ik wist wel dat er ook de nodige uitdagingen zijn, maar dat maakt het alleen maar boeiend.”

U bent de voorbije dagen al gaan kennismaken met uw teams in Groenhoef, Ter Boogaerde en Pierre Celishof?
“Ik ben enorm warm onthaald. Het was een kennismaking met heel gedreven mensen. Mensen die weten: we staan voor een aantal uitdagingen en we willen er voor gaan. Het is ook een heel mooie organisatie die ik heb leren kennen, er is zoveel uitgebouwd de voorbije jaren. De bestaande diensten zijn enorm gegroeid, er zijn er nieuwe opgestart. Het is nu kijken hoe het verder moet, wat de uitdagingen van de toekomst zijn”

Wat zijn, in uw ogen, zo’n uitdagingen?
“Hoe moet de structuur verder uitgebouwd worden, hoe pakken we de dagbesteding aan,… Ik heb de voorbije dagen in elk geval het gevoel gekregen dat ik het vertrouwen van mijn mensen krijg, dat we samen op pad gaan.”

Sporten is belangrijk voor mij, op zondagvoormiddag vind je mij op de fiets"

Ook thuis – in Houthalen - zijn er blijkbaar uitdagingen?
“(lacht) Onze zonen zijn intussen zestien en veertien jaar en het pubergehalte is zeker aanwezig. Zoals bij de meeste kinderen van die leeftijd mogen we dat als ouders ondervinden…”

Wat drijft u, als mens?
“Mijn gezin. Mijn werk. En sport. Voordien gingen we al veel wandelen en fietsen met het gezin. Maar door corona ben ik nog meer aan het sporten gegaan. Ik heb dat nodig als uitlaatklep. Zo zit ik nu in een vrouwenfietsclub: mijn man gaat op zondagvoormiddag met de jongens naar de G-zwemclub en wij gaan met de vrouwen fietsen. Heerlijk.”

kamiano4.jpg
Wat is Kamiano?
Kamiano is een dienstencentrum voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel of aanverwante problematieken. Ze bieden vooral woonondersteuning aan, naast dagbesteding, een zorghotel en rechtstreekse hulp. De eerste afdeling – Groenhoef in Scherpenheuvel - opende de deuren in 2014, als antwoord op het tekort aan dergelijke opvang en ondersteuning in Vlaams-Brabant. Sindsdien is Kamiano aangegroeid met Ter Boogaerde in Zoutleeuw en Pierre Celishof in Hoegaarden.