Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Expertise

Emoties meten - wearables

Mensen met ernstige verstandelijke beperkingen kunnen hun emoties vaak moeilijk uitdrukken. De begeleiding ziet de opbouw van hevige emoties soms moeilijk aankomen, wat kan leiden tot agressieve uitbarstingen bij de zorggebruikers.

CC_OND_E4_klein.jpg

In samenwerking met de UHasselt (prof. Raf Meesen en 2 master studenten revalidatiewetenschappen) en team innovatie hebben we in Ster 2 in Sint Oda pilootmetingen uitgevoerd met de E4 van Empatica. Dat is een soort polshorloge die verschillende parameters zoals huidgeleiding, hartslag, temperatuur en beweging kan meten.

Door het vergelijken van video-opnames met de metingen exploreerden we of we de opbouw van agressief gedrag konden zien aankomen. Onderzoek uit Nederland toont namelijk aan dat de opbouw van agressieve emoties in huidgeleiding en hartslag al 20 à 30 minuten voor de agressieve uitbarsting te zien zijn. Voor het voorspellen van agressieve uitbarstingen op basis van metingen met de E4 is het nog te vroeg. We deden tijdens het onderzoek wel een aantal interessante vaststellingen.

Zo stelden we bij één persoon een systematische daling vast van het huidgeleidingssignaal (teken van terugkeren van rust) telkens als een deken over hem gelegd werd. Dit was alvast de aanzet voor een vervolgonderzoek naar verzwarende dekens.

De resultaten van het pilootonderzoek i.s.m. de UHasselt, kan je nalezen in onderstaande masterproef.

Downloads

Masterproef emoties meten studenten UHasselt 681.61 KB
Download