Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Zien

Kennis over visueel functioneren bij personen met een EMB

Onze ogen zijn ons belangrijkste zintuig. Is er een probleem met ons zicht dan wordt met gesofisticeerde apparatuur en methodes onderzocht hoe dit verholpen kan worden. Maar, wat als je niet kan aangeven dat er iets mis is met je zicht? Wat als je je niet bewust bent van je visuele beperking? Dit is de realiteit voor duizenden personen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) in Vlaanderen. Zij zijn afhankelijk van anderen om hun visuele beperking te ontdekken. Onderzoek toont echter aan dat we maar weinig weten over het visueel functioneren van deze doelgroep.

Daarom zetten we een praktijkonderzoek op om na te gaan welke kennis en ervaringen er zijn over het visuele functioneren van personen met een EMB in een doorsnee zorgsetting. We werkten hiervoor samen de KU Leuven (Prof. Dr. Bea Maes en Dr. Sara Nijs) en twee studenten in de orthopedagogische wetenschappen.

De resultaten tonen aan dat het visueel functioneren van personen met een EMB meer aandacht verdient. Er is nood aan systematische diagnostiek en opvolging van de zorggebruikers en nood aan vorming voor zorgverleners. Voor meer info, zie onderstaande artikels en de masterproef van de studenten, of neem contact op.

Publicaties:

  • Schouten, B. Haesevoets, Y., Duchesne, M., Nijs, S., & Maes, B. (2017). Gezichtsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking: een blinde vlek. Sociaal.net
  • Nijs, S., Schouten, B., Maes, B. with Nijs, S. (corresp. author) (2019). Visual Functioning of Persons With Severe and Profound Intellectual Disabilities: Observations by Direct Support Workers and Staff Members and Information Available in Personal Files. Journal Of Policy And Practice In Intellectual Disabilities, 16 (4), 287-295. doi: 10.1111/jppi.12316

 

Downloads

Masterproef Duchesne en Haesevoets 2016 1.69 MB
Download