Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Gedragsproblemen

Angst ruiken?

Vanuit de zorgpraktijk voor personen met een ernstig meervoudige beperking worden wel eens vragen geformuleerd als: 

  • "Waarom stelt deze zorggebruiker nu dit (probleem)gedrag naar mij maar niet naar mijn collega?"
  • "Ik voel me zo onzeker tegenover deze zorggebruiker. Elke keer als ik bij hem kom, wordt hij agressief. Wat doe ik nu anders dan mijn collega’s? Het lijkt wel alsof hij mijn angst ruikt!"

Kan dat? Kunnen zorggebruikers angst of onzekerheid van begeleiders ruiken? Een fascinerende vraag. 

Waarom alleen bij mij?

Vanuit een gezond kritische geest zou je kunnen verwachten dat er over dit onderwerp enkel ‘zweverige’ niet-wetenschappelijke literatuur te vinden is. Echter, een zoektocht in de wetenschappelijke literatuur brengt een jong maar veelbelovend onderzoeksdomein aan het licht: ‘chemosignalering’ en de (tot op heden onderschatte) sociale rol ervan bij mensen. Heel interessant in dit verband is het werk van de Nederlandse onderzoeker Dr. Jasper de Groot.

Onderstaand rapport werpt een blik op het mechanisme van chemosignalering en hoe het relevant zou kunnen zijn in de zorg voor personen met een ernstig meervoudige beperking. Een wetenschappelijke kijk op een (op het eerste zicht) ‘zweverig’ onderwerp.

Het literatuuronderzoek dateert van 2017. Een update staat op onze to-do-lijst. Wil je samenwerken rond dit thema? Neem dan zeker contact op.

Downloads

Literatuuroverzicht angst ruiken 294.27 KB
Download