26-09-2017 Het kortverblijf van Bert in het Zorghotel van Beukenveld  

  In de eerste week van september was het zover voor Bert: hij ging nog eens op kortverblijf in Beukenveld.

Bert woont nog thuis bij zijn ouders en zijn tweelingbroer Jan. In het verleden is Bert al eens enkele dagen gaan logeren in het Zorghotel. Dit is hem zo bevallen dat hij graag nog een keer terug wilde. Deze keer mocht Bert voor vier dagen zijn koffer nemen. Overdag ging hij gewoon naar zijn dagbesteding in de Heuf. Vanuit Beukenveld ging Bert met de bus naar Heuf.

Bert vond verschillende dingen leuk tijdens zijn kortverblijf: het samenzijn en babbelen met de andere bewoners, de goede zorgen van het personeel, samen activiteiten doen. Het meest heeft hij toch genoten van de lekkere maaltijden die hij daar voorgeschoteld kreeg.

Voor Bert waren dit vier leuke dagen die hij niet snel zal vergeten.
Hij kijkt ernaar uit om in de toekomst nog een paar dagen in Beukenveld te logeren!

26-09-2017 Klavertje op De Dool  

  De laatste maanden werd er zeer hard gewerkt aan de nieuwe activiteit. Wat eerst een vaag idee was, krijgt nu volop vorm.

Op een superlocatie , namelijk de brouwerij Ter Dolen en het domein aan het kasteel van De Dool, zal ons middeleeuws feest doorgaan op 14 oktober 2017 tussen 11.00u – 23.00u.

Heel wat mensen engageren zich om van die dag een mooie activiteit te maken en we kunnen voor deze dag eveneens rekenen op heel wat sponsors met een warm hart voor ’t Klavertje.

We proberen die dag in te vullen met voor ieder wat wils.

Een middeleeuws dorp nodigt uit om er rond te snuisteren en er zullen ambachten en middeleeuwse activiteiten worden getoond. Achter het kasteel zal op verschillende tijdstippen een vogelshow doorgaan. Heel wat roofvogels zullen die dag te bewonderen zijn.

Kinderen kunnen deelnemen aan leuke workshops en activiteiten tussen 11.00u – 17.30u. Voor hen zijn er knutselworkshops waar ze zelf ridderkleding en middeleeuwse attributen kunnen maken. Toneelgroep Illusio van Helchteren speelt het kinderstuk “Prins is ziek” en de fotoclub Houthalen verzorgt een middeleeuwse fotoboot. In een vertelhoek kunnen we luisteren naar een verhaal en men kan een kijkje gaan nemen in een rariteitenkabinet. Allerlei Vlaamse spelen wachten uitnodigend op deelnemers. Medewerkers van Natuurpunt Houthalen nemen jullie mee het bos in terwijl de kinderen een dromenvanger van natuurmaterialen kunnen maken ….

Natuurlijk zullen we ook de hongerigen en dorstigen laven… Allerlei lekkers uit het vuistje is te verkrijgen op het binnenplein van de brouwerij.

Vanaf 17u komt dan stilaan ons avondprogramma op gang. Met muziek willen we deze mooie dag afsluiten. Polly et les Quatre snaar, Stray Dogs, Botswing en Cliff Willy maken er een topfeest van.

Nieuwsgierig? Hopelijk wel! Het feest wordt pas mooi als er veel bezoekers zijn.
Dus iedereen is van harte welkom en breng vooral veel goesting en plezier mee in jullie rugzak. ’t Klavertje is er klaar voor!

25-09-2017 De Piste komt eraan!  

  De Piste komt eraan!

De ruwbouwwerken van ons nieuw dagcentrum zijn achter de rug.
Op dit moment wordt er volop gewerkt aan de binnen-afwerking.

We hopen dan ook in het voorjaar van 2018 te verhuizen.

Het moment van onze verhuis van het dagcentrum valt samen met de inhoudelijke vernieuwing van onze dagcentra. De Botermijn zal vanaf dan een creatief atelier mét winkel worden. Iedere persoon met een handicap met een creatief- of verkooptalent is dan ook meer dan welkom.

Het dagcentrum De Piste gaat een breed aanbod aan activiteiten aanbieden, dit in een gezellig kader met de nodige ondersteuning. Wij houden hierbij rekening met de wensen en noden vanuit de recente bevraging. De ligging, vlak bij de sporthal en het centrum van Houthalen, maakt de mogelijkheden nog aantrekkelijker. Daarnaast kan de deelnemer ook nog steeds kiezen voor het atelier De Werkmix, begeleid werken@work en kunstenatelier Uiter@art.


Aftellen maar!

12-09-2017 Dialectwandeling in Hengelhoef  15 foto's

  Zaterdag 9 september gingen onze bewoners van Laekerveld mee op pad met de dialectenwandeling. We trokken naar het bezoekerscentrum in Hengelhoef onder leiding van Els Rekkers samen met de werkgroep personen met een handicap en de seniorenraad. Het werd een gezellige uitstap en onze bewoners hebben ervan genoten!

 

10-08-2017 Jongerenkamp in Laekerveld  

  Vier meisjes die niet met de tent op kamp trokken, maar een week lang op jongerenkamp samen wilden zijn met mensen met een beperking in Woonvorm Laekerveld.

Dat verdient een dikke pluim!

Ilse (20, uit Alken): "Dit is een jongerenkamp van Joka in een zorgvoorziening. Ik koos hiervoor om ervaring op te doen voor mijn opleiding als ergotherapeute. We stelden op voorhand een kampprogramma samen met allerlei leuke activiteiten, zoals naar de knuffelboer gaan in Peer, DJ-spelen, knutselen of gewoon ergens een ijsje gaan eten."

Dagmar (20, uit Kermt): "We krijgen hier veel terug van de gasten. Toen ik iemand een kop koffie bracht, kreeg ik dadelijk een knuffel."

Coco (16, uit Tilburg): "Ik wil na school een jaar vrijwilligerswerk doen om te kijken wat me echt ligt. Dit valt alvast reuze goed mee."

Klaartje (18, uit Spalbeek): "We hebben hier een echt kampgevoel. We slapen in de vergaderzaal op luchtmatrassen. Ik leer hier ook van de mensen. Bijvoorbeeld hoe je met een rolstoel moet omgaan. We kunnen ons hier echt nuttig maken. Dat is een fijn gevoel."

(Jef Lingier)

03-07-2017 EEN GEZONDE GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM IN EEN GEZONDE ORGANISATIE  15 foto's

  Op dinsdag 9 mei 2017 werden de personeelsleden van Dienstencentrum ’t Klavertje verwacht aan de sporthal Lakerveld voor een leuke, leerzame dag. Tijdens de voormiddag dachten we, met zijn allen, na over de toekomst van Dienstencentrum ’t Klavertje. Hoe kunnen we op vlak van personeelsbeleid, zorgaanbod en organisatie verbeteren? Met daarbij steeds in het achterhoofd dat het gezond moet blijven voor lichaam, geest en het dienstencentrum.

Eerder werden er al wat enquêtes afgenomen bij het personeel. Deze peilingen hadden het doel enkele belangrijke punten naar voor te brengen. Uit deze onderwerpen maakten alle personeelsleden een selectie van onderwerpen die zeker besproken moesten worden tijdens de brainstormsessie. Verschillende groepjes dachten na over één bepaald onderwerp en zette concrete acties op papier. Met deze acties gaat nu de strategiegroep aan de slag. Elke leefgroep biedt minstens één afgevaardigde. Zij stellen samen een nieuwe strategiekaart op. Binnen deze strategiekaart worden de doelstellingen voor vijf jaar vastgelegd.

Na het vieren van onze mensen die 10 jaar en zelfs 25 jaar in dienst waren, werd het tijd voor een broodje en een drankje. Om daarna sportief aan de slag te gaan. Patsy en Wim staken een leuke wandel/zoektocht in elkaar met heel wat opdrachten.: los volgende droodles op, maak met je fototoestel een exacte kopie van volgende voorwerpen, fotografeer zoveel mogelijk dieren, maak de origineelste groepsfoto en sfeerfoto’s. Daarnaast spuwden we voor het verst een ijsblokje, lieten we onze creativiteit de vrije loop met klei, lieten we een hoepel vlotjes over onze lichamen schuiven, kropen we door een spinnenweb en deden we de polonaise met ballonnen. Er werd goed gelachen en gekeuveld.

Na het tellen van de scores werd het winnende team in de bloemetjes gezet. Ook de vrijwilligers werden bedankt voor hun inzet tijdens de tocht. De dag werd afgesloten met een babbel en een attentie. Met een shoppingtas, drinkbus en bloemetje keerden alle personeelsleden tevreden weer naar huis.

 

03-07-2017 @WORK: WERKPLAATS AAN HET WOORD  

  Eind 2015 hadden wij een aangenaam gesprek met Greet Vanbilsen, jobcoach bij @work, dienst begeleid werken. Greet vertelde ons meer over begeleid werken en de mogelijkheid om iemand met een beperking kansen te geven in ons bedrijf, Engels Logistics.

Engels Logistics is een bedrijf dat gelegen is op het industrieterrein Ravenshout in Beringen – Paal. De Engels Group levert producten in dienst van logistiek en een beter milieu, met een sterke nadruk op duurzaamheid. Ons assortiment geeft antwoord op alle vragen naar bakken uit kunststof of staal.

Op 18 oktober 2016 startte Alexandra als begeleid werker vanuit dienstencentrum ’t Klavertje. Zij is een grote meerwaarde voor ons. Zij scant documenten en klasseert deze. In de namiddag maakt ze onderstellen in het magazijn (foto). Dit zijn taken waar andere collega’s geen tijd voor hebben en die daardoor vaak blijven liggen. Doordat Alexandra bij ons werkt zijn al de documenten gescand en hebben we een stock van onderstellen. Een absolute winst voor ons! Door haar autisme werkt Alexandra zeer correct en maakt ze geen fouten. Ze heeft oog voor detail.

Bij de start van haar tewerkstelling waren de collega’s voorzichtig in het contact met Alexandra. Nu zorgen ze dat het materiaal klaar staat, gaan ze helpen en kan Alexandra aan iedereen iets vragen. Ze is een collega waar ze zich over ontfermen. Ook de ondersteuning van de jobcoach was een meerwaarde. Hierdoor weten we als bedrijf hoe we kunnen reageren, hoe we best communiceren met Alexandra en op welke manier we de opdrachten geven. Soms is het wat zoeken voor ons, zeker tijdens onze verbouwingen. Maar de jobcoach helpt ons op weg.

Voor ons bedrijf, Engels Logistics, is Alexandra een surplus.

Valerie Bruyninckx & Dominique Janssen

03-07-2017 EN HET GAAT VOORUIT…  15 foto's

  Met plezier verwijzen we naar het jaarverslag 2016 dat je via deze link kan raadplegen:
http://www.stijn.be/index.php?LOC=KLA&PAG=docu&X=0
Naast boeiende artikels over o.a. het 25-jarig bestaan van ’t Klavertje, vind je er ook enkele cijfergegevens. In 2016 hebben we de kaap van 100 zorggebruikers overschreden, om correct te zijn, 102! En de vragen blijven komen. We hebben dit jaar al twee bijkomende bewoners verwelkomd. Er hebben nog een vijftal zorggebruikers te kennen gegeven graag in ’t Klavertje te willen komen wonen, maar waar we op dit moment geen ruimte voor hebben.

Boven het bouwproject van het dagcentrum De Piste, zijn er vier studio’s voorzien. Deze zijn meer dan welkom, maar nog niet voldoende. We denken dan ook heel hard na, hoe we bijkomende woon- en ondersteuningsgelegenheden kunnen creëren. Op het moment dat De Piste opent, zal ook Laekerveld beschikken over een studio voor kortverblijf of ook wel zorghotel genoemd. Hiermee komen we tegemoet aan de stijgende vragen naar kortdurende opvang. Een ideale oplossing voor zorggebruikers die er graag eens tussen uit zijn, of voor families die eens op vakantie willen…

We willen langs deze weg dan ook de 102 zorggebruikers en hun families van harte bedanken voor het vertrouwen in ’t Klavertje!

 

20-06-2017 GEERT, SPORTMAN VAN HET JAAR  10 foto's

  Naar jaarlijkse gewoonte huldigt de gemeente Houthalen-Helchteren alle sportlaureaten tijdens the Night of the Champs. Alle gehuldigden kregen een medaille en een handdoek cadeau voor hun inzet. Een stemronde zorgde ervoor dat er voor drie categorieën: nieuwkomend talent, beste club en sportman van het jaar enkele genomineerden naar voorkwamen.

Geert Smeets, bewoner van Laekerveld 2, werd genomineerd voor zijn prestaties in het G-karate in de categorie sportman van het jaar. En wat niemand voor mogelijk hield.. het publiek koos voor Geert.
Geert haalde het van paralympisch zwemmer Yannick Vandeput en haalde zo de mooie titel van sportman van het jaar binnen.

Dikke proficiat Geert en doe zo verder !!

 

© vzw Stijn - 2017